dinsdag 20 mei 2008

Concept Analyse Robin van Leeuwen

Concept van nu:


McDonalds



Iedereen kent wel de McDonalds. Als klein kind wilde je er maar al te graag eten, en ook op wat oudere leeftijd blijf je het lekker vinden. De eerste McDonalds werd in het jaar 1940 geopend in Amerika. Het was zo’n succes dat er nu 30.000 restaurants hamburgers verkopen aan 47 miljoen klanten per dag. En dit allemaal in 120 verschillende landen. Een succesformule dus.







Bluetooth


Bluetooth. Op elke telefoon tegenwoordig zit standaard bluetooth. Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan snel vanaf een hand computer worden geprint, of kan een mobiele telefoon worden uitgerust met een draadloze headset.Dit is erg handig voor mensen die vaak in de auto bellen. Door middel van een klein ‘oortje’ kan men nu handsfree bellen. Erg handig, en een stuk veiliger voor in het verkeer natuurlijk.


Concept van vroeger: Big Brother

Big Brother was een reality-programma op televisie. Een aantal onbekenden werden samen in een huis gestopt waar ze 24 uur per dag gevolgd werden door camera’s. Ze mochten het huis niet verlaten, moesten elke paar dagen een opdracht uitvoeren en de bewoners hadden helemaal geen contact met de buitenwereld.
Kijkers konden dan stemmen op een bewoner die ze eruit wilde hebben. Via de telefoon werd er massaal gestemd op de bewoners. Het werd een regelrechte hit. John de Mol jr. verkoopt zijn concept aan vele landen op de wereld en verdiend er miljoenen mee.


Conceptontwikkelaar: John de Mol jr.


John de Mol is een zeer bekende conceptontwikkelaar. Samen met Joop vd Ende startte hij het bedrijf ‘ Endemol’ op. Het liep al snel als een trein. Big Brother betekende voor Endemol uiteindelijk de absolute wereldwijde doorbraak. Hierdoor gingen met name de deuren in Amerika en Groot-Brittannië definitief open. Nog steeds zijn deze twee landen de "moneymakers" van het bedrijf. Niet veel later melden zich al de eerste potentiële kopers voor het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende. Het Spaanse telecombedrijf Telefonica betaalde uiteindelijk 5,5 miljard euro voor het productiebedrijf uit Hilversum en maakte van de oprichters miljardairs.













Bronnen : wikipedia.nl

Concept Analyse Mabel Konijnenburg

Concepten van nu

I-pod

Wie heeft er tegenwoordig geen I-pod? Een I-pod is een draagbare muziek en mediaspeler ontworpen door het Amerikaanse technologiebedrijf Apple.

De I-pod is razend populair geworden over heel de wereld, dit komt mede door het eenvoudige ontwerp en bediening van de I-pod. Consumenten willen tegenwoordig geen koelkast meer waarmee je muziek kan luisteren, maar ze willen iets kleins het liefs met een mooi design, waarmee je veel muziek, films en foto’s kunt bekijken en luisteren. De I-pod is een digitaal audio apperatuur waarmee je bijna alles in één hebt om lekker te relaxen en dat is wat de consument wil.

De I-pod veranderd continue, de designers worden steeds mooier en kleiner. De producenten bedenken steeds weer iets nieuws en iets beters waardoor de consumenten geprikkeld worden om het te kopen. Er zijn heel veel generaties van de Ipod zoals de; Ipod shuffle, nano, classic en thouch.

De oordopjes van de Ipod worden geleverd in wit, dat was de wens van Apple. Ze vallen daarom erg op en droegen bij aan een hype in de ‘jetset’ (= de rijke of prominente laag van de maatschappij).

Het IKEA concept

IKEA heeft een heel doordacht concept. IKEA’s visie is het bieden van een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen. Hun bedrijfsconcept sluit goed aan bij hun visie want ze bieden een heel breed assortiment, functionele en goed vormgegeven woonartikelen tegen zulke lage prijzen zodat iedereen ze kan betalen.

De klanten willen namelijk niet meer betalen voor hun woonartikelen als dat niet nodig is en daarom bied IKEA de mogelijkheid om je eigen artikelen in elkaar te zetten, het zelf op het halen in het magazijn, en het zelf te vervoeren. Dit scheelt je een hoop geld. Want waarom voor deze service betalen als je het toch niet wilt gebruiken? Als je deze service toch wilt kan je dit natuurlijk wel krijgen tegen meerwaarde.

IKEA heeft een duidelijk concept wat voor iedereen goed zichtbaar is; ze stralen uit dat ze goedkoop zijn door goedkope materialen te gebruiken voor de inrichting en de bouw van de winkels. Ook willen ze laten zien dat het een Zweedse winkel is door het geel en blauwe kleurgebruik en de Zweedse producten die je kunt kopen.

IKEA start met een campagne “design your own life” omdat volgens IKEA iedereen een designer is want iedereen kan heel goed zelf bepalen hoe hij of zij wil wonen.





Jojo

Een jojo is een stuk speelgoed. Oorspronkelijk werd het van ivoor gemaakt, tegenwoordig bestaan er ook kunststoffen varianten. Een jojo bestaat uit twee ronde schijven van gelijke grootte die door middel van een klein asje aan elkaar zijn verbonden. Om dat asje is een touw gewikkeld. Aan het eind van het touw zit een lusje. Steek dan je wijsvinger door het lusje. Hou de zijkanten vast met je duim en middelvinger. Laat voorzichtig los zodat de jojo langs het touwtje naar beneden komt rollen. Is het touw eenmaal afgewikkeld dan "klimt" de jojo bij de juiste beweging van de hand, weer omhoog.

Vroeger ging alle 'communicatie' via Sterreclame en jeugdbladen. Tegenwoordig bestaan er KinderNet en 'promoteams' om kinderen op de allernieuwste speeltjes te wijzen. Zo ging dit ook bij de jojo's, in mei 1998 begon de fabrikant van de snoepmerken Skittles en Twix (beide producten van het Marsconcern uit Veghel) een grootscheepse reclamecampagne met de jojo als hip middelpunt.

Er gingen promoteams met een jojokampioen langs 1100 basisscholen en middelbarescholen om wedstrijden te organiseren. Ze hebben hiervoor een flinke smak geld moeten neergooien maar dit had ook zo z'n resultaat in 2 maanden tijd, werden er namelijk 500 000 jojo's verkocht. Skittles en Twix hebben in een vroeg stadium hun product aan de jojo verbonden. Ze hebben heel goed gezien dat de rage in de Verenigde Staten en Japan al aan het opkomen was. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat die naar Europa overwaait. Ze zijn dus op de rage ingesprongen en hebben er een goede draai aan gegeven. Ze hebben haar niet zelf bedacht.' Het zijn vaak de kinderen van twaalf jaar en ouder de trendsetters (of early adaptors) die ermee beginnen. Daarna nemen de jongere broertjes en zusjes van de twaalfplussers het over. Die zijn meestal tussen de negen en twaalf jaar. Op dat moment laten de trendsetters het product direct vallen. Niet alleen kinderen maar ook ouders spelen bij dit concept een grote rol. Geen ouder wil dat zijn kind er niet bij hoort. Als iedereen uit de klas een jojo heeft, wil geen enkele ouder dat zijn kind de enige is zonder. Zo is de grote opkomst van de jojo ontstaan.

Bekende conceptontwikkelaar


Joop van den Ende is geborgen op 23 februari 1942 te Amsterdam. Hij heeft de opleiding voor timmerman en tot technisch tekenaar gevolgd maar is uiteindelijk de kost gaan verdienen in de showbusiness. Joop van den Ende is een bekende Nederlandse conceptontwikkelaar op het gebied van televisie en musical.

Joop wilde zelf altijd graag artiest worden, maar het ontbreekt hem aan voldoende talent. In 1962 opent van den Ende daarom een feestartikelenwinkel en een eigen theaterbureau. Ook zet hij een reveu op met een tot dan toe onbekende komiek, André van Duin. Dit wordt een groot succes, en zo wordt hij bekend in Nederland.

Televisie
Op tv begint hij in de jaren ’70 met zijn eerste theaterproductie voor de tv met o.a.: Jeroen Krabbé, Willy van Hemert, Ko van Dijk e.d. In 1975 maakt hij als producer naam met de Nederlandse televisieserie Bassie en Adriaan.

In 1989 begint hij met zijn eigen televisiezender TV10. Hij krijgt echter geen toestemming om uit te zenden in Nederland en hij stapt over op RTL Veronique.

Musicals
In 1993 opent hij het circustheater in Schevenignen. Een jaar later gaat hij samenwerken met zijn grootste concurrent John de Mol. Samen richten zij het bedrijf Endemol op.

Joop van den Ende heeft niet alleen maar succes gemaakt, zo flopte de musical Cyrano op Broadway. Ook het televisiepretpark Showbizcity mislukte en heeft hem heel veel geld gekost en weinig tot geen geld opgebracht.

Concept Analyse Robby van Eekeren

Robby van Eekeren
Studentennummer: 447140
Klas: 1cob
Groep: 1
Docent: Timmerhuis

Concepten van nu

Ambi light

Ambilight is een in 2004 door Philips ontwikkelde technologie, bedoeld om het kijken van televisie meer intens te maken. Ambilight is een afkorting van het Engelse Ambient Lighting Technology.
Deze technologie is een achtergrondverlichtingssysteem dat de waargenomen beeldkwaliteit versterkt. Tegelijk wordt ook de druk op de ogen van de kijker verminderd.
De technologie analyseert real time de inkomende televisiesignalen en produceert een achtergrondverlichting die aangepast is aan wat op het scherm wordt weergegeven.
Dit concept voegt een extra dimensie toe aan iets wat als best lang bestaat. Tv kijken. Door het licht krijgt men nog meer het gevoel dat men in het verhaal zit.

Itunes

De iTunes Store is de online mediadienst van computerfabrikant Apple. Deze werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd op 28 april 2003. Op 26 oktober 2004 werd de iTunes Music Store ook in België en Nederland gelanceerd. Om de iTunes Store te bereiken vanaf een Windows PC of een Macintosh via internet maakt men gebruik van Apple's iTunes software. In deze winkel kunnen muziekbestanden, films, TV-programma's en spellen worden gekocht.

In bijna elk land in Europa heeft Apple aparte overeenkomsten moeten sluiten, omdat de regelgeving van auteursrechten nog lang niet over de hele EU dezelfde is. Maar vrijwel overal hebben de grote muziekbedrijven, zoals EMI, Sony BMG, Universal Music Group en Warner Music hun muziekbestanden beschikbaar gesteld. De iTunes Store omvat tevens honderden onafhankelijke labels. Meer dan 4.000.000 muziekbestanden wordt via de iTMS aangeboden, inclusief de exclusieve tracks van artiesten als Bob Dylan, U2, Eminem, Sheryl Crow en Sting. Een prettige bijkomstigheid voor de muziekbedrijven is, dat vele oude of zeldzame muziek, of muziek voor een klein publiek nu via iTunes Store beschikbaar kan worden gesteld.

De muziekbedrijven werden gemotiveerd om mee te werken aan de iTunes Store omdat tot dan toe er een ongebreidelde praktijk was gaan heersen van het gratis downloaden van muziek via internet, zonder dat auteursrechten voor deze muziek werd betaald. De artiesten, die de muziek maakten, liepen hierdoor inkomsten mis.
De Itunes store is een van de grootste legale muziek download sites van de wereld. Dit komt natuurlijk mede door het succes van de Ipod zelf. Omdat veel mensen een ipod bezitten en via het itunes programma hun muziek er op moeten zetten worden zij snel geconfronteerd met de handigheid van de itunes store.

Belangrijk concept van vroeger

VHS

De eerste VHS-videorecorder werd in september 1976 geïntroduceerd door JVC. Andere formaten zouden volgen, zoals bijvoorbeeld Betamax van Sony en Video 2000 van Philips, maar VHS werd uiteindelijk de algemeen geaccepteerde norm voor de videorecorder na een formaatoorlog.

De introductie van de videorecorder bracht ook de opkomst van de videotheek met zich mee. Tegenwoordig zijn weinig of zelfs geen films meer beschikbaar op VHS in de Nederlandse videotheek, de meeste films zijn te huur op dvd of op het nieuwere formaat Blu-ray.
In september 1995 werd een nieuwe standaard beklonken: de dvd. Dit was het nieuwe optische filmformaat van Sony en Philips en zou de opvolger worden van VHS. Het zou echter nog jaren duren voordat de dvd de verkopen van de videoband zouden overstijgen: de dvd had net als VHS te maken met een formaatoorlog en de prijs van de DVR bleef lange tijd hoog.

Anno 2008 zijn er in de winkel geen VHS films meer te vinden, hooguit opneembare banden in kleine aantallen. De grote filmmaatschappijen zijn in 2006 gestopt met films op VHS om zich geheel te kunnen richten op dvd. VHS geniet nog populariteit vanwege de lage kosten en een groot filmaanbod, waarvan vele nog niet op dvd verschenen zijn.


Bekende conceptontwikkelaar

Jan RijkenbergBSUR Concepting is het bedrijf wat Jan Rijkenberg mede heeft opgericht en waar hij partner van is. Eind 1998 publiceerde hij zijn boek, de bestseller ‘Concepting’, waarin hij vertelt dat hedendaagse marketing niet meer uitgaat van een sterke focus op het product. Juist een focus op het verspreiden van een visie van een merk of onderneming is belangrijk.

De visie over concepten: “het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen: visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, taal-golflengtes, interessevelden, wereldbeelden en ‘werelden’, die voor de consumenten een betekenis hebben”. Zijn visie op de communicatiewereld is nu: ” ‘added value’ communicatie. Het gaat er volgens hem om de beleving.” Een voorbeeld is Blue Band, het gaat niet om wat je op je brood doet, maar het gaat volgens hem erom wat voor soort moeder je bent als je Blue Band gebruikt.

donderdag 8 mei 2008

Trendanalyse Mirsada Imsirovic

Gemaakt door: Mirsada Imsirovic 448229

De trends van nu

Biologisch voeding

Microtrend = Biologisch voeding

Maxitrend = gezondheid

Megatrend = verzorging

Biologische landbouw en voeding is een verzamelnaam voor landbouwmethoden en voedingsmiddelen die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. In Nederland wordt ook het woord ecologisch gebruikt en de Engelse term is organic. Deze termen verwijzen naar dezelfde landbouwmethoden, waarvan de minimale eisen internationaal zijn overeengekomen en vastgelegd. De eisen gelden op het gebied van:

  • certificatie en toezicht

  • plantaardige landbouw

  • veehouderij

  • bereide voedingsmiddelen

  • import
In sommige gevallen kan men zeggen dat de biologische landbouw zo veel mogelijk gebruik maakt van technieken en methoden van vóór 1900 toen kunstmest en chemische bestrijding in opgang kwamen. In andere gevallen daarentegen is biologische landbouw juist uiterst modern en innovatief. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van sluipwespen voor het bestrijden van ongedierte in kassen en het gebruiken van branders voor onkruidbestrijding in plaats van chemische herbiciden

Kenmerken van plantaardige landbouw
Kenmerk van die landbouwmethoden is dat er gepoogd wordt te werken met zo weinig mogelijk milieubelastende middelen en methoden. Hierbij staat het bodemleven centraal, wat op zijn minst verstoord, zoniet vernietigd wordt door kunstmest (of drijfmest) en pesticiden, vandaar het verbod op het gebruik hiervan. Het organische stofgehalte speelt hier een belangrijke rol, en moet (in de meeste gevallen) opgedreven worden. Men noemt dat ook wel duurzame landbouw want de ecologische efficiëntie wordt opgedreven, doordat men poogt de synergieën met het (te stimuleren) bodemleven maximaal te benutten. Indien juist toegepast, verbetert de bodemvruchtbaarheid, en dus ook de opbrengst, jaar na jaar, na de omschakelings- (en bodemherstel)periode. In de plantaardige landbouw zijn er de volgende belangrijke verschillen met de gangbare landbouw.

Milieu

Microtrend = duurzaamheid/milieubewustwording

Maxitrend = milieu

Megatrend = socialisering

Groene stroom is duurzaam, omdat die voortkomt uit onuitputtelijke energiebronnen, zoals wind en zonlicht. Bovendien komen er nauwelijks vervuilende stoffen vrij bij de opwekking.

De tijd dat u vastzat aan uw regionale energiemaatschappij ligt alweer lang achter ons. In Nederland kiest u zelf uw stroomleverancier én kunt u precies kiezen welke stroom u wilt. Stroom uit steenkolen, bijvoorbeeld, of wilt u juist van de zon en de wind leven?

Grofweg kennen we twee soorten stroom. Zogeheten groene stroom wordt duurzaam opgewekt. Grijze (gewone) stroom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool, maar ook uit kernenergie. Grijze stroom is niet duurzaam: fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden gevormd en stook je ze eenmaal op, dan is de grondstof voor altijd weg. Bovendien komt de CO2 die in de fossiele brandstoffen zit opgeslagen, bij verbranding vrij in de lucht. Dat versterkt het broeikaseffect en klimaatverandering. Vanuit milieuoogpunt is groene stroom de beste keuze .

Toekomstige trend
Vergrijzing
Er zijn steeds meer oudere mensen in Nederland ten opzichte van het aantal geboortes. Dit houdt in dat momenteel de groep ouderen steeds groter wordt. Dit noemen we vergrijzing. Iedereen, maar voor oudere mensen, heeft behoefte aan veiligheid. Zeker aangezien de criminaliteit steeds meer toeneemt. Voor ouderen komt daar bij dat zij steeds minder mobiel worden waardoor hun gevoel van veiligheid afneemt. Om de veiligheid te laten stijgen wordt er van alles bedacht als beveiligde pinautomaten en hulpmiddelen voor ouderen.

Microtrend = Beveiligde pinautomaten

Maxitrend = Veiligheid

Megatrend = Vergrijzing

Trends uit het verleden

Jezelf zijn, rust
In de jaren ’80 werd na een aantal roerige jaren rust weer belangrijker, je moest jezelf kunnen zijn. Dat gold niet voor alle plaatsen, maar bijvoorbeeld wel voor thuis. Belangrijk werd om thuis niet te hoeven voldoen aan de verwachtingen van anderen, maar lekker te kunnen doen en laten wat je zelf wilde. Je terug trekken als in een cocoon. De geborgenheid werd gevonden door het huis gezellig en knus als je eigen wereldje in te richten. Doordat de inrichting zo van jezelf was straalde het geborgenheid thuis om je zo daar helemaal te kunnen ontspannen.

Microtrend = Huisinrichting, knus en gezellig

Maxitrend = Cocoonen, geborgenheid

Megatrend = Jezelf zijn, rust

Emancipatie

In de jaren ’60 en ’70 kwam de vrouwenemancipatie op gang. De vrouwen vochten voor hun gelijkheid. Ze kwamen op tegen de regels waar ze zich als vrouw aan moesten houden. Een voorbeeld hiervan is de minirok voor de vrouwen in plaats van de degelijke rok die tot over de knie kwam. Vrouwen waren van mening dat ze hetzelfde waren als mannen in kunnen en doen. Dit probeerde ze met alle geweld te bewijzen. Ook provoceerde zij met alles waar ze zich als vrouw aan moesten houden, naast minirokken ook de dolle mina’s zonder bh.
Microtrend = Minirok

Maxitrend = De vrouwlijkheid

Megatrend = Emancipatie

Trendwatcher

Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas is trendwatcher met een voorliefde voor demografie. Hij schreef diverse boeken waaronder Nieuw Nederland dat in 2004 een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs van het jaar (ik stond er het jaar daarna in dezelfde situatie). Adjiedj heeft als homesexuele oudere allochtone visionair een bijzondere rol in Marketing Nederland. Hij is daarom bijzonder vaak te vinden als dagvoorzitter en spreker op congressen met links naar het thema demografische veranderingen in Nederland


Bronnen:
http://www.wikipedia.nl/
http://www.milieucentraal.nl/
Bron: http://conceptentrends-groep4.blogspot.com/2006/06/trends-uit-het-verleden-heden-en-de.html
http://5trendwatcher.wordpress.com/category/trendverslag-2/
http://www.mensmerk.nl/nl/lezingen/static/adjiedj_bakas/






Trendanalyse Robin van Leeuwen

TRENDS VAN NU:

ZONNE-ENERGIE


Maxitrend - Energie besparen


Microtrend - Bezuinigen

Megatrend - ?

Zonne-energie is de energie die direct van de zon afkomt. Het is de belangrijkste energiebron op aarde. Door de energie van de zon kunnen planten, dieren en mensen leven. Zonne-energie kan in bruikbare vorm worden omgezet in warmte (zonneboilers) of elektriciteit (zonnecellen)De productie van zonneboilers is naar verhouding niet erg milieubelastend, bij zonnecellen is dat nog wel het geval.
Zonne-energie is een lonende investering voor het milieu en voor de portemonnee want het bespaart aanmerkelijk op uw energiekosten.










HYBRIDE AUTO RIJDEN

Maxitrend - Milieu vriendelijk

Microtrend – Milieu vriendelijk denken

Megatrend - Bezuinigen

Bij de meeste in grote serie gebouwde hybride auto’s zorgen een kleine benzinemotor en een elektromotor voor de aandrijving. Hybride auto’s rijden door deze techniek stiller, schoner en zuiniger. Hybride auto’s rijden 1 op 23, en dat is dus erg aantrekkelijk.







Trends uit het verleden

De Computer

Een trend uit het verleden, die belangrijk is geweest voor de samenleving zoals die nu is, is de Personal Computer (beter bekend als de PC). De eerste PC was van het merk IBM, deze kwam in 1981 op de markt. Nu 25 jaar later staat er in elk huis/pand wel een computer.
Tegenwoordig kan niemand meer zonder PC. Steeds minder dingen gaan met de hand. Dankzij de PC gaat communicatie gaat nu vliegensvlug.
De Mobiele Telefoon
Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon in zijn bezit. Dit was 15 jaar geleden wel anders. Men had alleen nog een huistelefoon. Nu kan men bijna niet meer zonder mobiele telefoon.







Hier zie je de eerste mobiele telefoon. Een kastje voor het ontvangst, en een hoorn. Dit was in die tijd heel speciaal. Vaak hadden alleen rijke mensen zo een telefoon. Uiteraard was dit niet echt praktisch.
De eerste mobiele telefoon zoals wij die nu kennen, had niet meer dan een microfoon voor het praten en een luidspreker voor het horen. Tegenwoordig zit er ook een camera op die niet onder doet aan een goeie digitale camera. Ook worden de telefoon steeds kleiner en platter, terwijl het aantal functies niet afneemt maar toeneemt.


TREND VOOR DE TOEKOMST:

BLUE-RAY DISK

Vandaag de dag werken mensen eigenlijk alleen nog maar met DVD’S. De ‘videobandjes’ zijn er zo goed als helemaal uit, en het gaat niet lang meer duren : De ‘Blue-ray’ gaat de DVD vervangen. De enorm opslagcapaciteit van Blu-ray is het grootste voordeel ten opzichte van de DVD. Op Blu-ray kunt u onder andere films en concerten in schitterende HD (High-Definition) kwaliteit zien.Maxitrend - Scherpste kwaliteit Microtrend – Opvolger DVDMegatrend -





BEKENDE TRENDWATCHER:

Faith Popcorn

De 'Moeder aller trendwatchers' wordt zij wel genoemd en de 'Nostradamus van onze tijd'. Dat heeft ze vooral te danken aan de vuistdikke visionaire boeken die zij samen met Lys Marigold schreef, zoals The Popcorn Report, Clicking en EVAlutie. Maar misschien is de in 1947 geboren als 'Plotkin' geboren Popcorn wel nog altijd vooral de New Yorkse reclamecreatief die zij was voordat ze wereldberoemd trendwatcher werd. In elk geval getuigen haar gelikte presentaties en de 'catchy' uitdrukkingen die zij heeft bedacht zoals 'clanning', 'cashing out' en 'mancipation' van een commerciële en creatieve achtergrond. En wat te denken van haar laatste boek 'A Dictionary of the Future'? Hier treft de lezer geen trends aan, geen toekomstvoorspellingen, maar alleen nieuwe begrippen. Het grote publiek zal haar echter wel altijd blijven zien als trendwatcher, en dan vooral als de 'ontdekker' van het 'cocooning': thuis blijven, je terugtrekken in een beschutte omgeving. Faith wordt niet door iedereen even serieus genomen, maar haar klanten - grote bedrijven zoals IBM en Nissan - hebben geleerd goed naar haar adviezen te luisteren. Want was zij niet degene die Coca Cola waarschuwde dat de introductie van New Coke op een commerciële ramp zou uitlopen?



BRONNEN :



Trendanalyse Mabel van Konijnenburg

Mabel van Konijnenburg
Studentennummer: 448094
Klas: 1cob
Groep: 1
Docent: Timmerhuis



De trends van nu

Gezelligheid

Microtrend = gezelligheid spelletjes zoals singstar

Maxitrend = groepsgevoel

Megatrend = socialisering

Het vraagstuk voor de toekomst is niet hoe we de meest individuele wensen kunnen vervullen maar hoe we mensen weer bij elkaar kunnen brengen. Wat in de plaats komt van het individu is niet de zuil van weleer of de doelgroep van de jaren tachtig. Eerder een flexibele vorm van socialisering waarbij iedereen op zijn eigen manier een bijdrage aan de groep kan leveren.

Het nieuwe gezelligheidsspelletje SingStar wat je kan spelen op de playstation. Is momenteel razend populair bij families. Het spel zorgt weer voor een gezellig groepsgevoel onder de familie.

SingStar is een karaoke spel waar men met 1 speler of met 2 kan mee zingen in een geselecteerd nummer. Het spel wordt constant vernieuwd met de nieuwste nummers. De producenten van SingStar spelen zo goed in op de behoeften van de consument. Vanaf volgend jaar krijgt het spel 2 draadloze microfoons die werken via bluetooth. Ook kan je zelfs met de playstation 3 je video’s (clip’s) opnemen en online delen met andere mensen.

Light

Micro trend = light producten

Maxitrend = gezondheid

Megatrend = verzorging


Vroeger dachten wij in Europa heel lang dat overgewicht en andere gezondheids problemen die welvaart met zich mee brengt aan ons voorbij bleven. Maar de laatste jaren weten we niet anders dat dat niet zo is.Op tv zie je steeds meer reclames over light producten, vetarme producten, hart en vaat ziektes e.d. Men wordt er steeds bewuster van dat we veel gezonder kunnen en moeten leven.
Het bewustzijn wat nu is gecreëerd, zal zich nog veel verder gaan ontplooien en vandaar dat gezondheid als maxitrend is gekozen. Het zal wel lastig worden om goede concepten te lanceren, omdat veel slechte gewoontes te diep bij de mensen zijn ingeworteld en erg moeilijk zijn om te veranderen.

Toekomstige trend

GSM tatoeage

Microtrend = GSM chip/tatoeage in je arm

Maxitrend = overal en altijd bereikbaar

Megatrend = Technologiesering

De technologiesering zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Dit komt vooral omdat de mensen alles in 1 willen. Nu hebben we eigenlijk al een mobiele telefoon die kan bellen, smsen, filmen, fotograferen, internetten e.d. Er is behoefte aan één apparaat waarmee je alles kan doen.

Het enige nadeel is nog dat je het kwijt kan raken en dat de batterij op is. In de toekomst zou dit niet meer zo gauw gebeuren want dan kan zit er gewoon een chip onder je arm, of heb je een tatoeage waarmee je kunt bellen. Zo ben je ten alle tijden bereikbaar en heb je alles wat je maar wilt voor altijd bij je.


Trends uit het verleden


Vrouwen gaan carriére maken


Microtrend = Vrouwen gaan carriére maken

Maxitrend = Onafhankelijkheid

Megatrend = Feminisering


Het traditionele rollenpatroon werd eindelijk verschoven. Vrouwen gingen steeds meer carrière maken. Ze kwamen er achter dat de vrouwen net zo kundig konden zijn als de mannen. Hiervoor moesten de vrouwen wel veel werk van maken om dit te bewijzen.

Ook kwamen er steeds meer kinderloze vrouwen. De huisvrouw die moest schoonmaken, de was doen en voor het eten moest zorgen, ging ook gewoon werken. De mannen moesten steeds meer huishoudelijke taken op zich nemen.De vrouwen wilde niet meer afhankelijk zijn van hun partner en op hetzelfde niveau komen als hun. De financiële onafhankelijkheid werd waar gemaakt omdat steeds meer vrouwen carrière gingen maken.

De vrouwen kwamen op tegen de regels waar ze zich aan moesten houden. Een goed voorbeeld hiervan was de minirok die de vrouwen droegen in plaats van de degelijke rok die tot over de knie kwam.


Familie

Microtrend = Familie-, gezinsrelaties

Maxitrend = Eenzaamheid bestrijden/samen staan we sterk gevoel

Megatrend = Socialisme

In de jaren 50 en 60 van Nederland waren de familie en gezinsrelaties erg belangrijk geworden.
De eenzaamheid werd bestreden. En er werd een soort van samen staan we sterk gevoel gecreëerd.
Als je problemen had kon je altijd bij je familie terecht, er waren genoeg mensen die voor je klaar stonden. De gezelligheid binnen het gezin was erg belangrijk.


Trendwatcher Hilde Roothart


Hilde Roothart is één van de bekendste trendwatcher uit Nederland. Ze is geborgen in 1966. Ze studeerde modevormgeving aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. In Parijs heeft ze bij verschillende stylingbureaus veel ervaring opgedaan. Toen ze terug in Nederland was heeft ze nog bij de styling- en adviesbureaus van Gϋnther Frank en Milou Ket gewerkt.

Hilde Roothart richtte in 1996 het adviesbureau trendslator op. Het adviesbureau is vooral bezig met trends vertalen in concepten, strategieën, merken en markten. Ze publiceerde overal haar trends zelfs ook in het NRC handelsblad.

Samen met Wim van der Pol schreef ze in 2001 het boek van Trends naar Brands. Dit boek is een groot succes geworden en wordt op vele communicatie opleidingen tot de verplichte literatuur gerekend. In het boek worden de nieuwste inzichten over trend en brand management in gepresenteerd. Hilde geeft daarnaast regelmatig gastlessen op hoge scholen.

Hilde Roothart werd genomineerd op de verkiezing van trendwatcher van het jaar 2007.


Voorbeelden uit het portfolio van Trendslator:

Voor Heineken Nederland gaat het allang niet meer om de smaak van het bier maar om de consumenten. Het bedrijf is al jaren lang bezig om het merk aan te sluiten bij veranderingen van de consument en de markt.Trendslator organiseerde hiervoor een Trend hunt en begeleid en ondersteunt ze bij het onderzoeken en structureren van trends, op het gebied van mode, entertainment, muziek en voeding.


Er is al heel lang een strijd tussen omroepland om de hoogste kijkcijfers te krijgen. Als je alleen naar de kijkcijfers kijkt, dan dreig je de kijker uit het oog te verliezen. Trendslator helpt daarom RTL Nederland bij het onderzoeken van de behoeften van de kijkers.
Het resultaat, Screen Trends, bestaat uit een tiental actuele en relevante consumententrends voor RTL Nederland.


Bronnen:

www.nu.nl
www.wikipedia.nl
http://www.trendslator.nl/portfolio/3-2.html
http://www.trendslator.nl/welkom/1-2.html#hilde
http://conceptentrends-groep4.blogspot.com/2006/06/trends-uit-het-verleden-heden-en-de.html
http://conceptentrends-groep4.blogspot.com/2006/06/trends-uit-het-verleden-heden-en-de.html
http://5trendwatcher.wordpress.com/category/trendverslag-2/
http://scabinc.blogspot.com/2007/04/trends-in-de-toekomst.html
http://www.dag.nl/1073081/DAG-Magazines/Weten-DAG/Artikelpagina-Weten/Bellen-met-je-tattoo.htm

Trendsanalyse Robby van Eekeren

Robby van Eekeren
Studentennummer: 447140
Klas: 1cob
Groep: 1
Docent: Timmerhuis

TRENDS VAN NU:


Lokaal

Maxitrend = Regionalisering
Microtrend = Lokale producten
Megatrend = Antiglobalisering

Vanuit de antiglobalisering’s trend kwam de regionalisering trend. Alles moet weer dicht bij huis, orgineel en echt zijn. Hier speelt vooral het verlangen naar alles wat vertrouwt en herkenbaar is. Nostalgie is ook een trend die hier op invloed heeft.
Door de lokale producten te kopen behoud je de identiteit van je lokale omgeving in een grote wereld.
Oost, west, thuis best.




Groen

Micro trend = Groen reizen
Maxitrend = Groen denken
Megatrend = Ecologie

Groen denken is tegenwoordig big business. Alles moet groen en kan groen volgens de marketeers. Sinds de film van Al Gore is de groen “hype” niet meer te houden.
Tegenwoordig is ook het groen reizen een trend. Je kan via het internet je vliegreis groen maken(je geweten gerust stellen) via sites al greenseats.nl.
Maar nu doet zelfs de NS er aan mee. De NS lentetour die al jaren bekend is is nu ook opeens een groene manier van reizen. Daar hebben ze natuurlijk ook gelijk in als je het met een dag rond rijden vergelijkt. Maar het is zeer opvallend dat het nu opeens al “groen” reizen aangeprezen wordt.


TRENDS VAN VROEGER:

Individualisering

Het is wel eens omschreven als het proces waarbij de vroegere traditionele verbanden als dorp, buurt, klasse, gezin en kerk gaandeweg hun functie verliezen en de enkeling steeds meer tot centrum van zijn of haar denken en handelen wordt en tot integratiepunt van haar of zijn sociale betrekkingen. Een ontwikkeling overigens die helemaal niet van vandaag of gisteren is. Smalend wordt in dit verband wel gesproken over het oprukken van het 'Ik-tijdperk', als aanduiding voor een maatschappij van louter egoïsten. Een onzinnige kritiek omdat die suggereert dat individualisering een proces zou zijn dat omkeerbaar is. Als we maar meer ons best doen gaat het wel weer de andere kant op. Zo ligt het niet. Tegen individualisering zijn is net zoiets als tegen de zonsondergang zijn of tegen regen.


Verzuiling

De Nederlandse samenleving werd een groot deel van de 20ste eeuw gekenmerkt door een sterke verzuiling. Daaronder verstaan we de opdeling van de maatschappij op grond van geloofsovertuiging en/of maatschappelijke opvattingen. Iedere stroming had daarbij eigen organisaties op alle terreinen van het maatschappelijk leven: politiek, vakvereniging, onderwijs, gezondheidszorg, media, jeugdbeweging en sport. De samenleving kende vier hoofdzuilen: de katholieke, de protestants-christelijke, de socialistische en de neutrale of liberale. Als kleinere, deels afzonderlijke zuilen, zijn nog te onderscheiden: de communistische, de vrijzinnig-protestantse en de orthodox-protestantse. Tussen de zuilen bestonden strikte scheidingen, maar op veel gebieden - en zeker op politiek terrein - was er sprake van samenwerking en overleg

TREND VOOR DE TOEKOMST:


Microtrend = Bejaarden woongemeenschappen
Maxitrend = Verzilvering
Megatrend = Vergrijzing

In het jaar 2020 zal de vergrijzing zijn hoogtepunt bereiken. De bejaarden van dan zullen heel anders zijn dan de bejaarden van nu. Zij zullen veel vitaler zijn en veel meer geld hebben. Ook de risico beheersing speelt hier een rol bij. Hoe ouder mensen worden, hoe banger ze worden. Het is dan ook niet onvoorstelbaar dat er speciale beveiligde woongemeenschappen voor hun zullen komen. Dit fenomeen is in Amerika niet onbekend. Anders dan nu zullen de bejaarden langer zelfstandig kunnen wonen. Omdat zij meer geld hebben en toch samen met leeftijdgenoten en de zelfde soort mensen willen wonen zal er een grote markt hier voor zijn.

BEKENDE TRENDWATCHER:



John Naisbitt: man van de megatrends Als Faith Popcorn de moeder aller trendwatchers is, dan is John Naisbitt de vader. Zijn naam zal wel altijd worden geassocieerd met de bestseller Megatrends uit 1982, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Hierin geeft hij een overzicht van de belangrijkste langetermijntrends die voor de toekomst van belang zijn. Het meeste inzicht had Naisbitt waarschijnlijk in de consequenties van wat hij de 'opkomst van de informatiesamenleving' noemt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn stellingname in een debat met futuroloog Alvin Toffler (The Third Wave). Toffler meende dat je aan de files kon zien hoever de informatietechnologie was gevorderd en zag thuiswerken voor zich. Naisbitt beweerde dat behoefte aan persoonlijk contact zou toenemen naar mate de technologie verder vorderde. Achteraf is het niet moeilijk te zien wie gelijk had... In het boek Megatrends 2000 lijkt het er echter op dat bij Naisbitt de wens ook wel eens de vader van de gedachte is. Hierin spreekt hij de verwachting uit dat in toekomstige, door de informatie- en telecommunicatietechnologie geschraagde economie de individuele capaciteiten op een veel persoonlijker niveau belangrijk worden: 'Het is een informatie-economie met hoge lonen, waarin de mensen worden betaald voor wat er uniek aan hen is - hun intelligentie en creativiteit.'

Bronnen:

Websites:
http://www.johanblaauw.nl/Varia/varindividualisering.html
http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g72bd2vo
http://www.xs4all.nl/~jan/Publicaties/Trendwatchers.htm

Literatuur:

Zien: Hilde Roothart